Kauaoodatud mängufilm „Apteeker Melchior“ esilinastub sellel nädalal

Režissöör Elmo Nüganeni keskaegne krimipõnevik „Apteeker Melchior“ jõuab sellel nädalal kinokavadesse üle Eesti.

Pidulik esilinastus toimub esmaspäeval, 11. aprillil algusega kell 18.30 Apollo kinos Solaris.

Alates 15. aprillist linastub mängufilm „Apteeker Melchior“ kinodes üle Eesti, kuid piiratud arv eellinastusi on filmihuviliste jaoks kinokavades juba alates esmaspäeva õhtust. 

Indrek Hargla seitsmest raamatust koosnev Apteeker Melchiori romaanisari on võitnud lugejate südamed nii eestikeelsena kui ka teistesse keeltesse tõlgituna. Raamatud on välja antud seitsmes keeles: eesti, soome, prantsuse, ungari, läti, saksa, inglise ning ka filmi kinolevi on planeeritud rahvusvaheliselt. 

Režissöör Elmo Nüganen on filmi tutvustamiseks öelnud: „Kui tahate praegusel kiirel ja rahutul ajal korraks aja maha võtta ja viibida Tallinna kuldajas, järgnege lihtsalt apteeker Melchiorile ja Indrek Harglale.“ 

Nüganeni sõnul pole mängufilmi puhul tegemist raamatu ekraniseeringuga, vaid filmi jaoks kirjutatud originaalstsenaariumiga, mis on kirjutatud koos Indrek Hargla ja Olle Mirmega. „Võrreldesraamatuga on filmis omajagu üllatusi. Näiteks on filmis tegemist raamatuga võrreldes noorema Melchioriga, kes alles alustab oma tegevust abifoogti ja detektiivina. Apteeker Melchior on oma teekonna alguses, me näeme filmis tema arengulugu,“ tõi Nüganen välja. 

„Apteeker Melchiori“ filmivõtted algasid 2020. aasta suvel. Keskaegsele Tallinnale omase olustiku loomiseks ehitati võttepaigad mitmele poole Tallinnas ja Harjumaal, Ida-Virumaale Narva ja Purtsesse, Lääne-Virumaale Haljalasse ja Vaosse, Saaremaale ja Lätti. Filmi avatseeni käidi filmimas Rootsi vetes keskaegse laeva hansakoge pardal. 

Nüganeni sõnul on filmi tegevuspaigaks küll keskaegne Tallinn, kuid näiteks Toompea sündmused filmiti hoopis Narva linnuses: „Langevõre stseenid  filmisime aga hoopis Kuressaare linnuses. Filmivõtete jaoks sai kohalike ettevõtjate abil taastatud Kuressaare linnuse langevõre, mis töötab tänase päevani“. Lisaks Tallinnale käivad filmist läbi ka teised hansalinnad Narva ja Tartu.

“Apteeker Melchior” on täispikk mängufilm pikkusega 97 minutit. Sel aastal on linastumas ka triloogia teine ja kolmas mängufilm:

19.08.2022 – esilinastub „Apteeker Melchior. Viirastus.“

14.10.2022 –  esilinastub „Apteeker Melchior. Timuka tütar.“ 

„Apteeker Melchior“ sünopsis  

ENG: Melchior the Apothecary 

Režissöör: Elmo Nüganen  

Peaosades: Märten Metsaviir, Maarja Johanna Mägi, Alo Kõrve, Henessi Schmidt, Franz Malmsten, Andero Ermel, Ken Rüütel, Mait Malmsten, Hendrik Toompere, Marko Matvere 

Tootjad: Taska Film, Nafta Films, Apollo Film Productions, HansaFilm 

Kaastootjad: Maze Productions (Saksamaa), Film Angels Productions (Läti), InScript (Leedu) 

Toetajad: Eesti Filmi Instituut, Kultuuriministeerium, Viru Filmifond, Saarte Fond, Tartu Filmifond, Kultuurkapital, National Film Centre of Latvia, Riga Film Fund, Lithuanian Tax Incentive, Creative Europe MEDIA, Kanal2 ja Apollo TV.  

Keskaegses Tallinnas mõrvatakse kuulus ordurüütel, kes vabastas Läänemere piraatidest. Kangelase pea on maha raiutud ja suu münte täis topitud. Kadunud on kuldkett, mille ta samal päeval ostis.  

Kohtufoogt määrab kuritegu uurima apteeker Melchiori, kes oskavat koolnutega rääkida. Nutikas noormees avastab, et tapetu otsis müstilist „Tallinna vangi“ ja jäljed viivad dominiiklaste kloostrisse. Vallandub vapustav veretööde jada – surmaohus on igaüks, kes selle saladusega kokku puutub.  

Samal ajal tärkavad apteekris kahtlused oma õpipoisi osas, kes näib midagi varjavat...  

Mängufilm Apteeker Melchior põhineb raamatumüügi edetabelite tipust tuntud Apteeker Melchiori romaanill. Stsenaristid Indrek Hargla, Elmo Nüganen ja Olle Mirme põimisid filmi stsenaariumis raamatust "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" tuntud tegelased ja sündmused täiesti uute ja põnevate, filmi jaoks loodud keerdkäikudega.  

Filmi režissöör on Elmo Nüganen (Nimed marmortahvlil, 1944), produtsentideks on Taska Film (O2, Fred Jüssi. Olemise ilu, Talve, Klassikokkutulek, Nimed Marmortahvlil, 1944), Nafta Films (O2, Supilinna salaselts), Apollo Film Productions (Talve, Vanamehe film, Soo ) ja HansaFilm (Tõde ja õigus). Apteeker Melchiori film valmib Eesti-Saksa-Läti-Leedu koostöös, kaastootjateks on Maze Productions Saksamaalt, Film Angels Productions Lätist ja InScript Leedust. Operaator on Mihkel Soe, kunstnik Matis Mäesalu, monteerija Marion Koppel, helilooja Liina Sumera, eriefektide juht Jan Viljus.

Previous

MM Grupp ostis Tallinnas Coca-Cola Plaza kino

Next

„Apteeker Melchior“ avalikustas teise osa treileri

Share this article